Meteen naar de inhoud

De omgeving

Rondom het vakantiehuis

Het huis ligt aan een bosrand en is te bereiken via een zestig meter lange oprit aan een doodlopende weg met steenslag. Direct achter het huis is een besloten tuin met terras. Metershoge keien markeren de rand van het bos waar je wilde zwijnen, vossen, hazen, elanden en herten kan vinden. Aan de voorzijde is ruime parkeergelegenheid en een weids uitzicht op lager gelegen landbouwgronden. Een eind naar links is nog net het rode huis van de buurvrouw te zien. Rechts kijk je over een weitje en over de schuren van een ecologische veehouderij. Wat vooral opvalt is de stilte, af en toe onderbroken door het geroep van kraanvogels.

De oprit is het begin van een anderhalve kilometer lang karrenspoor het bos in. Hier wordt duidelijk waarom Blekinge wel de tuin van Zweden wordt genoemd. Na driehonderd meter tussen bomen door sta je op de Blekingeleden, een 270 km lange wandelroute.

In minder dan een uur loop je naar de zee (met zwemstrandje) en met de auto ben je in iets meer dan tien minuten bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Op een kwartier rijden ligt de stad Karlshamn.

In de nabije omgeving

Ons vakantiehuis ligt midden in de kleine provincie Blekinge (ook wel ‘de tuin van Zweden’ genoemd) en op loopafstand van de Oostzee. De kustlijn van Zweden loopt hier oost-west. Het landschap van Blekinge kenmerkt zich door lage heuvels op korte afstand van elkaar, met overal aanwezig de door landijs gepolijste rotsbodems en enorme keien. Dit loopt door tot op de zeebodem, waar het zichtbaar is als een archipel van talloze eilanden en eilandjes. Blekinge heeft dan ook een prachtige scherenkust. Met bruggen, dammetjes en veerboten kom je nog ver op zee. Zover van het Kattengat is hier nauwelijks nog getijde en is het water maar een beetje zout.

In het kustgebied wisselen stadjes, dorpen, haventjes, landbouwenclaves en bos elkaar af. Meer landinwaarts beginnen de uitgestrekte bossen met meren en stroompjes. Hier is voor iedereen een aangename plek te vinden om het groen, de ruimte en de rust op zich in te laten werken.

Vermeldenswaard is het twee uur verder gelegen Öland. Dit honderd kilometer lange eiland is met een brug verbonden met de E22 (bij Kalmar). Met zijn vlakke ondergrond van kalksteen is het heel anders dan de rest van Zweden.

De locatie van het vakantiehuis

Activiteiten in de buurt

In het huis ligt een huismap met instructies, tips en leuke dingen om te doen in de omgeving (met uitgebreide routebeschrijving). Bij deze alvast een greep uit deze activiteiten:

Zwemmen in de zee: Vanaf het huis is het iets meer dan vijf minuten rijden naar een strandje aan zee. Hier kan je lekker zwemmen, vissen en relaxen.

Wandelen: Het lange afstandswandelpad Blekingeleden ligt een paar honderd meter van het huis. Verder zijn er meerdere mooie (kortere) wandelroutes in de buurt. In de huismap tref je een uitgebreide routebschrijving.

Natuurpark Eriksberg: Op iets meer dan vijf minuten rijden afstand ligt het mooie natuurpark Eriksberg. In dit park kun je o.a. herten, wilde zwijnen en de Europese bizon bekijken. En je kunt, net als bij Safaripark Beekse Bergen, lekker in de auto blijven zitten. Het park is maar een paar maanden per jaar geopend, dus bekijk de website goed.

Visrestaurant Wägga Fisk & Delikatessrökeri: Eet je graag vis? Dan is een bezoek aan Wägga in Karlshamn eigenlijk verplicht. Hier eet je de beste verse vis van Zuid-Zweden. Tip: kies de ‘Wägga Special’ van de menukaart.

Eilanden Tärnö en Tjärö: Op 30 minuten varen vanaf Karlshamn ligt het eiland Tärnö. Hier staat de oudste houten vuurtoren van Zweden. Je hebt hier een strandje, een winkeltje en een restaurantje. Verken het eiland te voet op een mooie zomermiddag. Bezoek het toeristencentrum in Karlshamn voor actuele vertrektijden van de boot naar Tärnö. Ook kun je naar het mooie eiland Tjärö. Vanaf Järnavik vaar je binnen 20 minuten met de bootdienst naar dit leuke eiland. Hier kun je prima een paar uur vertoeven.

Öland: Op een kleine anderhalf uur rijden ligt ‘de parel van Zweden’. Dit eiland is niet voor niets één van de meest populaire vakantiebestemmingen van de Zweden zelf. Öland kent mooie witte stranden, zeldzame plant- en vogelsoorten en andere unieke bezienswaardigheden. Nieuwsgierig? National Geographic heeft er een artikel over geschreven.