De routes naar Zweden

‘Met de auto naar jullie vakantiehuis in Zweden? Is dat wel te doen?’ Mensen vragen het mij geregeld wanneer ik vertel dat ik met de auto naar Zweden ga. Naast het feit dat je in Zweden niets bent zonder auto (alles ligt over het algemeen ver van elkaar af), is de rit van Nederland naar Zweden prima te doen. Vanaf de stad Groningen is het namelijk maar een werkdag rijden. Dat maakt een bezoek aan het vakantiehuis ideaal voor iedereen die niet meerdere dagen wil reizen. Verder zijn er meerdere routes naar het vakantiehuis die elk, op hun eigen manier, erg comfortabel zijn. Nieuwsgierig geworden naar verschillende routes? Je bekijkt ze hieronder:

De routes naar Zweden

1. Alles rijden met de auto

De route: Vanaf de stad Groningen is het iets meer dan 900 kilometer rijden naar het huisje. Je rijdt in Groningen de snelweg op richting Hamburg (DE) om vervolgens naar het noorden te gaan richting Flensburg. Daar passeer je de grens met Denemarken en rijdt je door richting Odense. Net na Nyborg passeer je de eerste betaalde tolbrug genaamd de Grote Beltbrug. Aan de andere kant van de brug ligt de stad Slagelse en na een klein uur rijden ben je bij Kopenhagen. Je vervolgt je weg richting Zweden en komt de tweede tolbrug tegen: de Oresundbrug/Sontbrug. Deze indrukwekkende brug van 9 kilometer lang brengt je naar Malmö (SE). Vanaf nu is het nog een kleine twee uur rijden naar het vakantiehuis.

De kosten voor de twee tolbruggen: De twee tolbruggen kosten respectievelijk ongeveer € 30,00 en € 60,00 euro voor een enkeltje. De totale duur: ongeveer 8.5 uur (zonder stops). Ga je vaker met de auto naar Zweden? Dan kan het voordelig zijn om eens te kijken naar een BroPas (een abonnement op kenteken) of Brobizz (een zender in de auto).

Totale duur: Ongeveer 8 á 9 uur rijden (zonder stops).


2. Met de auto en de korte boot

De route: Het eerste stuk van Nederland richting Hamburg (DE) rijdt je met de auto. Vervolgens neem je de boot van Puttgarden naar Rødby (DK). Deze overtocht duurt ongeveer een klein uur en is een fijne onderbreking van de reis. Op de boot tref je een restaurant, meerdere winkels en kun je natuurlijk lekker uitwaaien op het dek. Vanaf Rødby is het dan nog anderhalf uur rijden naar de Oresundbrug/Sontbrug die je van Denemarken naar Zweden brengt. Als je niet alles wilt rijden is deze tweede optie erg fijn. Vanaf

De kosten voor de boot Puttgarden-Rødby en de tolbrug: Een enkeltje met deze boot is ongeveer € 120,00 per auto, maar de prijs kan flink lager zijn wanneer je vroegtijdig boekt. Verder kost de tolbrug kost ongeveer € 60,00 per auto voor een enkeltje. Niet perse een snellere route-optie, maar wel met een aangename onderbreking van een uur op het water. De totale duur: ongeveer 9 uur (zonder stops). Kijk voor een bootticket op scandlines.com en boek op tijd (tip).

Totale duur: Ongeveer 9 uur (zonder stops).


3. Met de auto en de lange boot

De route: Ook nu rijd je het eerste stuk vanuit Nederland naar Duitsland. Na Hamburg (DE) rijdt je richting Lubeck om iets verder in de haven van Travemünde aan te komen. Vanaf hier kun je met de boot naar Malmö of Trellenborg (beiden Zweden). De boot vertrekt meerdere keren per dag, en op verschillende tijdstippen, maar vooral de nachtboot (vertrek rond 22.00 uur) is interessant. Voor een kleine meerprijs huur je een prima slaaphut en slaap je terwijl de boot vaart. Tegen 07.00 uur ’s ochtends arriveer je in Malmö of Trellenborg en dan is het nog maar twee uur rijden naar het vakantiehuis. Een erg fijne optie en je begint je vakantie lekker uitgerust.

De kosten voor de boot Travemünde-Malmö/Trellenborg: De kosten voor deze boot verschillen per seizoen. Boek je in de zomervakantie? Dan is de prijs flink hoger dan wanneer je buiten het seizoen boekt. Verder is de dagboot goedkoper dan de nachtboot. Kijk op de websites van Finnlines of Scandlines voor meer informatie en boek op tijd (tip).

Totale duur: De totale duur: ongeveer 15 uur (zonder stops).